| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Hverdagslivet til fods

Page history last edited by Knud Ramian 12 years, 2 months ago Saved with comment

 

UDELIV – HVERDAGSLIVET TIL FODS

en del af Mere liv i gamles hverdag

    

 


De seneste nyheder

  • Erfaringer fra MerLivs projektet her
  • Fra græsplæne til landbohave. Det er en fotovideo om, hvordan en trist græsplæne bliver til en landbohave.
  •  Merlivs seminar Metropol her og billeder fra dagen
  • Den 3. marts 2010 afholdt Udelivsprojektet en temaeftermiddage for 140 aktivitetsmedarbejdere i Region Nordjylland på University Colllege Nordjylland. Temaeftermiddagen blev afholdet i samarbejde med Aalborg Kommune og fremgangsmåden var MEDARBEJDET TIL MEDARBEJDER FORMIDLING
  • Download materiale fra den 3. marts:
  • Dorthe Bredtoft og Alice Skals´oplæg (kun teksten) her
  • Ole Myginds indlednings oplæg her

Lisbeth Vinding Madsens oplæg her

Konsulentbistand til at komme igang med Udeliv, Aften/natteliv, Madlavning eller samtalen her 

 

Billeder fra dagen: 

     

Troels Borup Aalborg              Dorthe Bredtoft og Alice Skals          De 5 vindere af studietur til Norges              Deltagere med solsikke

kommune byder vekommen     Farsø kommune                               Norges Minde Plejehjem

      

Deltagere                                        140 deltagere!!                                        Deltagere                                                Solsikke

 

Følgende spørgsmål og udsagn danner udgangspunkt for eftermiddagen:

  1. Hvordan fastholdes opmærksomheden på de ældres værdier og hverdagsliv i forhold til at sikre det gode udeliv hos gamle. 
  2. Hvad kan lykkes og hvad er svært? Erfaringer og resultater fra udelivsprojektet. 
  3. Hvad har det betydet for de gamle, for medarbejderne og lederne at deltage i projektet om ”udeliv – hverdagsliv til fods”? 
  4. Få også et indblik i, hvordan en guldgrube af billeder kan bruges som stærk dokumentation af det gode udeliv, som medarbejderne skaber sammen med de gamle.

Om metoderne fra projektet

Små skridt her - og her kan du se endnu mere Små skridts vej

Elektronisk PDSA-cirkel her 

Idékatalogerne fra alle 4 delprojekter her - meget at lade sig inspirere af

Artikel om udviklingsarbejde i ældresektoren i sparetider her

Status for projekt februar 2009 her 

 

Oplæg fra temadag for fysio- og ergoterapeuter om forskning og udvikling på University College Nordjylland 7. oktober 2009 

26 juni 2009 forandringskatalog

10 marts 2009 Fortællinger fra Farsø

20 feb. 2009 om Udeliv

20 feb. 2009 ny og fordansket udgave af forandringscirkel; Randerscirklen

16. feb 2009 Status for fase 2

30. november 2008: PDSA fra Farsø

30. november 2008: PDSA fra Lions Parken

14. november 2008: Link til norsk side med kvalitets udviklings værktøjer www.ogbedreskaldetbli.no/

14. november 2008: Link til FOA Aaborg NYT se side 6 om Udeliv/fysisk aktivitet og aften-/natteliv i Terndrup www.foa.dk/sw419911.asp

1. oktober 2008: "Brug tiden sjovere mand" Her er link til NYT idékatalog  om fysiske aktiviteter for ældre mænd  For mænd

Her er PDSA-skabeloner fra læringsseminaret den 27. aug. 2008 Plan_skabelon.doc  Plan_skabelon_ver 2.doc

Lisbeth Vinding Madsens power points fra læringsseminar den 27. august 2008VELKOMMEN TIL arbejdsseminar.pdf

Ole Myginds power points fra læringsseminar den 27. august 2008Gennembrudsmetoden.ppt

Link til overflødighedshorn af hjælp til PDSA-cirklerne: Klik her

Projektbeskrivelse Udeliv - Hverdagslivet til fods.doc

Hverdagslivet til fods er et projekt på Sundheds CVU-Nordjylland og et delprojekt i MereLiv-projektet.

Læs mere om udelivets betydning Her

Program for temadage om hverdagslivet til fods Arbejdsseminar d 4 oktober.pdf

Download overheads fra Ole Myginds oplæg 4. okt 2007 oplæg.pdf

Pressemeddelelse Pressemeddelelse_sundhedscvu nordjylland_v1 til udsending.doc

Lisbeth Vinding Madsen og Ole Myginds oplæg fra Vega seminaret den 14. nov 2007 i Odense udeliv_hverdagsliv til fods.pdf

Beskrivelse af fase 2 Vega Merliv fase 2_ver0,1.doc

Lisbeth Vinding Madsen og Ole Myginds powerpoints fra Dansk Gerontologisk selskabs Årsmøde 8. maj 2008 i Fredericia Udeliv.ppt

 

 

Indledning:

 

Temaet tager udgangspunkt i, at gang er den mest udbredte form for fysisk aktivitet blandt ældre. Gang kræver ingen faciliteter, og det er billigt og effektivt. Gang kan have et rekreativt formål, hvor det er spadsereturen og oplevelse af lys liv og luft, der er vigtig. Eller gang kan være forbundet med aktiv transport i forbindelse med almindelige daglige gøremål, hvor formålet er at kommer fra et sted til et andet. Hvordan faciliteter den offentlige ældreomsorg ældre menneskers mulighed for at færdes til fods udendørs?

 

 

 

Delprojektets formål og målgruppe:

 

Delprojektets formål i fase 1 er at dokumentere og finde frem til eksempler på gode praksismetoder til fastholdelse af opmærksomheden på de ældres værdier og hverdagsliv i forhold til at sikre det gode udeliv hos gamle. Dette delprojekt har særligt fokus på eksempler, hvor gamle mennesker, der er afhængige af hjælp, går under åben himmel.

 

 

 

Proces:

 

Eksemplerne på den gode praksis findes igennem dialog og diskussion med praksis, samt litteraturgennemgang.

 

Praksis er alle, der har en professionel kontakt til afhængige ældre.

 

Der udarbejdes et inspirationsmateriale med prioriterede temaer med eksempler til udgivelse og brug for den videre proces.

 

Inden fase 1 afsluttes indgås der aftaler med et vist antal praksissteder som er indforståede med i fase 2 at afprøve de udvalgte gode eksempler.

 

Skabelon til beskrivelse af praksis.doc

 

 

Specifikation af aktiviteter:

 

4. oktober 2007 afholdes på Sundheds CVU Nordjylland en temadag med oplæg og workshops fra forskellige foregangssteder i landet. Oplægsholderne udvælges ud fra det kriterium, at de har positive erfaringer, som kan formidles og inspirere i forhold til temaerne:

 

 

 

1. Gang i leve-og-bomiljøets uderum.

 

Hvilke muligheder og tiltag planlægges og gennemføres der i forbindelse med leve-bo-miljøer, med det formål at komme ud til fods i leve-bo-miljøets umiddelbare nærhed.

 

 

2. Gang i forbindelse med nyttige hverdagsgøremål f.eks. indkøb og transport.

 

Fokus på hvor gamle mennesker, der er afhængige af hjælp udfører almindelige daglige gøremål der indebærer færden til fods i det offentlige rum.

 

 

3. Gang i forbindelse med rekreative aktiviteter.

 

Fokus på færden til fods udendørs, hvor formålet er sansepåvirkningen af lyset, luften eller duften, oplevelsen af at ”gå en tur”, den æstetiske oplevelse eller oplevelsen af at være sammen med andre.

 

 

4. Gang set i et arbejdspraksis perspektiv.

 

Hvordan skabes der udendørs liv (færden til fods) og hvad kommer der ud af det? Hvilke muligheder er der for at yde støtte til at færdes udendørs til fods indenfor hjemmeplejens rammer. Hvad ser visitator og hvad gør hun? Eksempler på at professionelle medvirker til at skabe rammer for at gamle kan færdes udendørs f.eks. opsætning af bænke, pavilloner, gangvenlige overflader, visuelle sikkerheds signaler osv. planlægning af organiserede ture, inddragelse af frivillige

 

 

Efter oplæggene fortsætter erfaringsudveksling og formidling i en række workshops. Hver workshop har en tovholder, som fastholder god-praksis-eksempler ud fra en på forhånd fastlagt skabelon.

 

 

Rapportering:

 

De gode ideer fra temadagen samles i et forandringskatalog, som vurderes af deltagere fra temadagen. Det redigeres herefter og udsendes til deltagerne i temadagen i november 2007. Forandringskataloget med kommentarer fungerer som afrapportering af fase 1 og danner afsæt for spredningsfasen/fase 2.

 

Afrapporteringen offentliggøres på projektets hjemmeside, samt i en pressemeddelelse til Nordjyske Medier.

 

 

Litteratur:

Udeliv for yngre mennesker med demens i Aalborg kommune, Hostruphus Rapport Houstruphusrapport_aalborg.pdf

Se også Udeliv hvor der er mere litteratur

 

Om "Fysisk inaktivitet - konsekvenser og sammenhænge", udgivet af kost og ernæringsrådet 2007 (Linket virker kun når du kopierer det og indsætter det i browseren) http://www.meraadet.dk/gfx/uploads/rapporter_pdf/13.06.07%207767_fysisk_inaktivitet_webny2.pdf

 

BERKE, E. M., KOEPSELL, T. D., MOUDON, A. V., HOSKINS., R. E. & LARSON, E. B. (2007) Association of the Built Environment With Physical Activity and Obesity in Older Persons. American Journal of Public Health, 97.

CERIN, E., LESLIE, E., TOIT, L. D., OWEN, N. & FRANK, L. D. (2007) Destinations that matter: Associations with walking for transport. Health & Place, 13, 713-724.

COLE, R., LESLIE, E., BAUMANN, A., DONALD, M. & OWEN, N. (2006) Socio-demographic variations in walking for transport and for recreation or exercise among adult Australians. Journal of Physical activity and Health, 3, 164-178.

EDWARDS, P. & TSOUROS, A. (2006) Promoting physical activity and active living in urban environments -. WHO.

EWING, R. (2005) Can the physical environment determine physical activity levels.? Exercise and Sports Sciences Reviews, 33(2), 69-75.

FOLKESUNDHED, N. R. F. (2005) Undersøgelse om fysisk inaktive danskere. Kvalitativ afdækning af barrierer for motivationsfaktorer. København.

FOLKESUNDHED, S. I. F. (2005) National monitorering af den officielle anbefaling

om fysisk aktivitet - et metodestudie 2005. københavn, Statens institut for folkesundhed (SIF).

FOSTER, C. & HILLSDON, M. (2004) Changing the environment to promote health enhancing physical activity. Journal of Sports Sciences, 22,(2004), 755-769.

HEDE, A. & IBSEN, R. L. (2006) Fremtidens puls - Et debatoplæg om fysisk aktivitet. København, Huset Mandag Morgen.

HILLSDON, M., FOSTER, C. & THOROGOOD, M. (2006) Intervention for promoting physical activity - Review. Cochrane.

KAHN, E. B., RAMSEY, L. T., BROWNSON, R. C., HEATH, G. W., HOWZE, E. H., POWELL, K. E., STONE, E. J., RAJAB, M. W., CORSO, P. & SERVICES, T. F. O. C. P.(2002) The Effectiveness of Interventions to Increase Physical Activity - A Systematic Review. Am J Prev Med, 22(4S), 73-107).

MANDAGMORGEN (2006) Er sundhed et personligt valg? - et debatoplæg om forebyggelse i Danmark.

OWEN, N., HUMPEL, N., LESLIE, E., BAUMAN, A. & SALLIS, J. F. (2004) Understanding Environmental Influences on Walking Review and Research Agenda. American Journal of Preventive Medicine, 27(1), 67-76.

SAELENS., B. E., SALLIS, J. F. & FRANK, L. D. (2003) Environmental correlates of walking and cycling: findings from the transportation, urban design and planing litteratures. Annals of Behavioral Medicine, 25, 80-91.

SALLIS, J. F., CERVERO, R. B., ASCHER, W., HENDERSON, K. A., KRAFT, M. K. & KERR, J. (2006) An Ecological Approach to Creating Active Living Communities. Annu. Rev. Public Health, 27, 297 - 322.

TODD M. MANINI, P., JAMES E. EVERHART, M., MPH, KUSHANG V. PATEL, P., MPH, DALE A. SCHOELLER, P., LISA H. COLBERT, P., MARJOLEIN VISSER, P., FRANCES TYLAVSKY, P., DOUGLAS C. BAUER, M. & BRET H. GOODPASTER, P. (2006) Daily Activity Energy Expenditure and Mortality Among Older Adults. JAMA, 296, 171-179.

TROELSEN, J. (2007) Prioritering af strategier for passiv forebyggelse og sundhedsfremme for hele befolkningen - et essay om forbedret arealbenyttelse og infrastruktur. Dansk selskab for medicinsk prioritering. København.

 

Forandringskataloget findes nu i en foreløbig udgave her FORANDRINGSKATALOG.pdf

Der er ekstra inspirationsmateriale til "gårursvenner" her: gå_tur_sund_by_netværk.pdf , Gå_tur_ven_konference.pdf og her: Master opgave om Gåturer.pdf  

Sådan gør de i England - guldgrubbe af ideer!!: http://www.scie.org.uk/publications/practiceguides/practiceguide09/index.asp 

Projektansvarlig: Sundheds CVU Nordjylland v. Bente Hartvig

Temaansvarlig: Lisbeth Vinding Madsen og Ole Mygind

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.