| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Natteliv

Page history last edited by Knud Ramian 8 years, 8 months ago

Denne  side er en historisk del af projektet og opdateres ikke.

 

AFTEN- OG NATTELIV – EN DEL AF ÆLDRES HVERDAGSLIV.

  

Aften -og Natteliv er et projekt på UCN og en del af MereLiv-projektet.

 


 

Sidste Nyt

 

  • De samlede erfaringer fra "Et bedre aften-og natteliv" Download her

  • Overheads fra en temadag 27/4 2010

     

     

  • Status fase 2: Aften- og Natteliv Se længere nede på siden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Status fase 2: Aften- og Natteliv  

 

 

Indledning

 

Temaet tager udgangspunkt i den opfattelse, at et samarbejde med det ældre menneske, om hvordan nattelivet bedst forløber, er en forudsætning for at imødekomme den afhængige ældres individuelle ønsker og behov. Samtidigt vil en indsats, der inddrager dagtiden og aftentiden fremme meningsfuldhed og trivsel hos den ældre i forhold til et sammenhængende hverdagsliv.

Spørgsmålet er derfor, hvordan den offentlige ældreomsorg faciliterer muligheder for aktiviteter, når fokus er på aftentiden og tillige også, hvordan indsatser tilrettelægges i løbet af natten således, at der skabes gunstige betingelser for den ældres natteliv i relation til søvn, hvile og velvære som en kilde til et godt hverdagsliv?

 

Delprojektets formål og målgruppe:

 

Delprojektets formål i fase 1 er at dokumentere og finde frem til eksempler på gode praksismetoder til fastholdelse af opmærksomheden på de ældres værdier og hverdagsliv ifht at tilstræbe det gode natteliv hos ældre, der er afhængige af personlig hjælp. Dette delprojekt har særligt fokus på eksempler, der viser at aftenens aktiviteter og hjælpen i løbet af natten kan individualiseres således, at betingelserne for det gode

natteliv fremmes.

 

Delprojektets formål i fase 2 er at samarbejde og etablere netværk med 4-5 kommunale plejeboliger / ældrecentre om systematisk afprøvning og spredning af udvalgte ideer indenfor området ”Aften og Natteliv” -  præsenteret i idékataloget Aften- og Natteliv – en del af ældres hverdagsliv og tematiseret i 4 hovedområder: Nærvær, ritualer /stemning, kropsligt velvære, fysiske rammer

 

Proces:

 

Eksemplerne på den gode praksis findes igennem dialog og diskussion med praksis, samt litteraturgennemgang. Praksis er alle, der har en professionel kontakt til afhængige ældre.

Der udarbejdes et inspirationsmateriale, der indeholder prioriterede temaer med eksempler til udgivelse og brug for den videre proces. Inden fase 1 afsluttes indgås der aftaler med et vist antal praksissteder, som er indforståede med i fase 2 at afprøve de udvalgte gode eksempler. Efter afrprøvningen spredes egne erfaringer videre til andre / nye praksisinstutioner i fase 3, jvf. gennembrudsmetodens koncept.

 

 

Specifikation af aktiviteter:

 

 

 FASE 1 

4.oktober 2007 afholdes på Sundheds CVU Nordjylland en temadag med oplæg og workshops fra forskellige foregangssteder i landet. Oplægsholderne udvælges udfra det kriterium, at de har positive erfaringer, som kan formidles og inspirere i forhold til temaerne:

 

  • 1. Aftenens liv og aktiviteter hos den afhængige ældre som basis for livgivende søvn og hvile.

Det centrale er hvilke indsatser, der planlægges og udøves med henblik på, at imødekomme den enkelte ældres selvbestemmelse, aktiviteter, livsvaner og værdier i perioden før-gå-i seng.

  • 2. Nattelivet hos den afhængige ældre som mulighed for en vågentid med mening, aktivitet og deltagelse.

Det centrale er hvilke indsatser, der planlægges og udøves for at understøtte den enkelte ældres oplevelse af ro og velvære i nattelivet til opnåelse af et sammenhængende hverdagsliv.

  • 3. Aften - natteliv set i et arbejdspraksisperspektiv.

Det centrale er hvordan de professionelle tilrettelægger deres arbejde, således at det skaber trivsel og tryghed i aften og nattelivet hos de ældre. Hvad kommer der ud af det? Hvilke muligheder er der for indsatser indenfor hjemmeplejens rammer? Hvad ser visitator, og hvad gør hun? Hvad ser personalet, og hvad gør de? Er der fokus på kreative løsninger, tid rum og relation?

  • Efter oplæggene fortsætter erfaringsudveksling og formidling i en række workshops. Hver Workshop har en tovholder, som fastholder god-praksis-eksempler ud fra en på forhånd fastlagt skabelon.

I maj 2008 kontaktes praksissteder indenfor ældreområdet og inviteres til at anvende de indsamlede ideer i forandringskataloget: Aften og Natteliv  –  en del af ældres hverdagsliv. Der etableres aftale med 4-5 praksissteder om at deltage i fase 2 og 3 .

 

FASE 2

Fase 2 indledes august 2008 og forløber til forår 2009. I  fase 2 afprøver frontmedarbejdere udvalgte idéer fra Forandringskataloget og dokumenterer erfaringerne hermed i PDSA cirkler. Projektkonsulenterne støtter og katalyserer processen; dels via personlig kontakt til de frontmedarbejdere, der er nøglepersoner på projektet; dels via besøg i praksisinstitutionerne samt via gensidig erfaringsudveksling frontmedarbejdere imellem på seminarer i UCN. 

Samarbejdsinstitutioner i fase 2 er:

Tårs Ældrecenter  -  træder dog ud af projektet under fase 2

Terndrup Ældrecenter

Caritas Plejehjem, Århus : Deltager med to afdelinger-  indsamler erfaringer med projektmetoden hos 1 beboer og tendenser hos yderlige 1 beboer, træder ud af projekter under fase 2

Caspershus Plejehjem, Frederikshavn: Deltager med to afdelinger

 

 

Projektseminarer  i fase 2 :

12. august 2008:

Træningsseminar med oplæg om fase 2 og introduktion til, hvordan fase 2 løbende skal dokumenteres ved hjælp af PDSA.                                                                                                                          

 11. november 2008:

Seminar om rapportering. Deltagerne lærer, hvordan projekterne skal rapporteres under vejledning.

 

27. januar 2009: Seminar om forskellige muligheder for spredning af egne erfaringer (avisartikler, billeddokumentation, konstruktion af fortællinger, foredrag m.m.) til andre praksisinstitutioner.

 

22. maj 2009: Fortsat erfaringsudveksling frontmedarbejdere imellem vedr. spredning af erfaringer fra fase 2

 

FASE 3

Fase 3 forløber fra forår 2009 til udgangen af februar 2010 

 

 

 

Rapportering:

 

FASE 1 

De gode ideer fra temadagen samles i et forandringskatalog, som vurderes af deltagere fra temadagen. Det redigeres herefter og udsendes til deltagerne i temadagen i november 2007. Forandringskataloget med kommentarer fungerer som afrapportering af fase 1 og danner afsæt for spredningsfasen/fase 2.

Afrapporteringen offentliggøres på projektets hjemmeside.

Se forandringskataloget samt temadag november 2007 under Sidste Nyt

 

 

FASE 2

 

Det har været kendetegnende for projektinstitutionerne i fase 2, at erfaringskatalogets idéer (opsamlet i projektfase 1) i vid udstrækning allerede er i anvendelse i plejeboligerne. En større bevidsthed og målrettethed i relation til at udvælge en enkelt idé og fastholde indsatser i forhold til denne, kan imidlertid give positive resultater hos beboere, hvis trivsel synes nedsat. Fx beboere, der har vanskeligheder med at indgå i plejeboligens fællesskab, herunder at være i kontakt med medbeboere og personale, beboere i sorg eller krise, beboere med adfærdsmæssige problemer grundet demens, m.v. Alle deltagende institutioner har i fase 2 afprøvet metoden hos beboere med sådanne problemer. Institutioner, der har formået at fastholde en praksis efter metodens anvisninger, har kunnet dokumentere markante glædesskabende ændringer for de udvalgte beboere. Der er endog tale om individuelle solstrålehistorier.

Se endvidere: Status fase 2 samt fortællingerne om Klara, Ida, Agnete under Sidste  Nyt

 

De første projekterfaringer præsenteres på Vega Seminar i Herning 18. november 2008

 

FASE 3 

 

Bemanding:

 

Projektansvarlig: Sundheds CVU Nordjylland v. Bente Hartvig

Temaansvarlige: Karin Naldahl, sygeplejerskeuddannelsen, Hjørring & Inge Lange, ergorterapeutuddannelsen, Ålborg

 

---

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.