| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

RebusNet

Page history last edited by Knud Ramian 10 years, 9 months ago Saved with comment

Hvad kan man lære af mennesker, der er flyttet fra et botilbud?

Rebusnetværket var en gruppe af botilbud, der arbejder med at udvikle metoder til at besvare dette spørgsmål. Dette er Rebusnetværkets hjemmeside.

På denne side vil der være orientering om Rebusnetværket og de enkelte delprojekter i Rebusnetværket.

Rebusnetværket var  en del af REBUS-projektet.

 

 

Indblik i et hårdt arbejdende seminar

Nyheder

Projektet er nu afsluttet.  På denne side kan du hente inspiration til at lave opfølgningssamtaler med beboere, der er flyttet fra et botilbud. Noget alle burde gøre, men som næsten ingen gør. Lær mere om udflytning her: Botilbud

 

 

 

Indholdet på siden som links

 


 

 

"Metoder til opfølgning af udflytninger fra botilbud".

 

Kontakt Knud Ramian, Center for Kvalitetsudvikling, knud.ramian(a)stab.rm.dk

 

Implementeringsprojektet havde til formål at udvikle metoder til en systematisk opfølgning og dokumentation af udflytninger. Metoder til opfølgning skal gøre det muligt at lære af erfaringer om, hvad der virker under ophold og udflytning, og hvad der kunne virke bedre - også på lidt længere sigt.

  • Læs om god råd til opfølgningssamtaler  her

 

Implementeringsprojektet var organiseret som et videnskabende netværk - Rebusnet - med plads til 5-10 projekter og med en varighed af ca. 1 år, med afslutning september 2007. Den tværgående rapportering er afsluttet i 2011.

 

Det videnskabende netværk bestod af en lille gruppe af projekter, der gjorde et første forsøg på at gennemføre en systematisk opfølgning af udflytninger. De indsamlede deres erfaringer i løbet af projektperioden og i forhold til nogle udvalgte cases. De mødtes hveranden måned til netværksseminarer, og de kunne i perioderne mellem seminarerne trække på konsulentbistand og anden projektstøtte.

 

 

Hovedresultaterne

 

1. Lav en vejledning i udflytning. Der er brug for fokus og metodebevidsthed omkring udflytninger.

  En vellykket udflytning resultatet af en kompliceret proces, der stiller store krav om viden og erfaring om udflytninger hos det involverede personale.

Det hjælper, hvis man har en metode og en vejledning omkring udflytning.  Der er i projektet flere konkrete forslag. De ligger klar til anvendelse og tilpasning på delprojekternes hjemmesider. Se RebusNet.

Som vejledningerne i rapporten viser, erDet har været diskuteret, om vejledningen er tilstrækkelig, eller om der er behov for en form for specialisering, så nogle medarbejdere har mere indsigt i flytteproblemstillingen og kan stille viden til rådighed for de involverede.

 

 

2. Lav et tilbud om opfølgning 

Projekterne har i deres opfølgningsundersøgelser kunnet konstatere at en mere eller mindre formel opfølgning har positiv betydning. Den gode opfølgning synes at kunne vedligeholde eller fremme den igangsatte udvikling. Projekterne mener også, at beboernes blotte bevidsthed om muligheden for opfølgning vil have positiv betydning for lysten til at flytte.

Projekterne har også kunnet konstatere betydningen af den manglende opfølgning, når udflyttede beboere efterlades i en situation, der er meget anderledes end den, der er planlagt og aftalt ved udflytningen.

 

men...

 Det kan vanskeliggøre arbejdet for 'modtageren', hvis beboerne beholder en for stærk kontakt til de gamle kontakter. Der kan også være forskellige opfattelser af standarden for de aftaler, der er indgået.

Vi har ikke fundet eksempler på denne problemstilling og kan alene anbefale, at den udforskes yderligere.

Betalingen for opfølgningsydelserne udgør en væsentlig barriere for deres gennemførelse, og der synes at være betydelige forskelle på, hvad der er muligt fra sted til sted, men da der findes en vis dokumentation for, at opfølgning styrker sandsynligheden for en positiv udflytning, bør der kunne udvikles hensigtsmæssige modeller herfor.

 

3. Gør opfølgningssamtaler til rutine

Alle projekter anbefaler anvendelsen af opfølgningssamtaler - fordi man kan lære så meget af dem og på den rigtige måde.  Alle medarbejdere, der deltager i udflytning skal inden for sidste 2 år have deltaget i en opfølgningssamtale. Der kan hentes samtaleguides på projekthjemmesiderne.  De kan være ganske kortvarige samtaler af en enkelt times varighed eller mere omfattende, hvorfor opfølgningssamtalerne kan få karakter af at være opfølgning.

Virkningen af opfølgningssamtalerne er, at de styrker botilbudenes fokus på udflytningssituationen og giver praksisnære tilbagemeldinger på indsatsen. Det er en positiv oplevelse for de tidligere beboere 

 

 

Kom igang med opfølgningssamtaler

Første skridt kan være at bruge lidt tid på, at sætte sig ind i disse sider. Skriv eller ring til projekterne. De deler gerne ud af deres erfaringer. 

Undersøg om der stemning for at drøfte udflytninger eller lave et lokalt forsøg med opfølgningssamtaler, som udgangspunkt for denne drøftelse.

Lav et orienteringsmøde eller en temadag om udflytning.

 

Bestil en temadag om opfølgningssamtaler

Hvis I har lyst til at høre mere om opfølgningssamtalernes muligheder kan vi tilbyde afholdelse af en hel eller halv temadag, hvor nogle af deltagerne fra projekterne fortæller om deres erfaringer fra deres arbejdsplads og hvor der bliver mulighed for at drøfte, hvordan man rent praktisk kan gribe opfølgningssamtaler an.

Tag kontakt til projekterne eller tal med Knud Ramian, der kan formidle kontakten.

 

 

Hvordan fungerede det videnskabende netværk bag projektet? 

 

Rebusnet er organiseret som et videnskabende netværk - Rebusnet - Der deltager 4 delprojekter. Projektet har en varighed på ca. 1 år, med afslutning oktober 2007.

 

Det videnskabende netværk består af en lille gruppe af projekter, der planlægger et første forsøg på at gennemføre en systematisk opfølgning af udflytninger. De indsamler deres erfaringer i løbet af projektperioden i forhold til nogle udvalgte cases. De mødes hveranden måned til netværksseminarer, og de kan i perioderne mellem seminarerne trække på konsulentbistand og anden projektstøtte.

 

Spørgsmålet som opfølgningssamtaler kan svare på:

 

Projektet forsøger at få svar på følgende spørgsmål:

  • Hvilke forhold skal være til stede i et botilbud for at fremme beboernes ønske om at flytte ud i en mere uafhængig boform?
  • Hvilke forhold har haft indflydelse på udflytningen?
  • Hvilke forhold har haft indflydelse på selve udflytningsfasen?
  • Hvilke forhold har indflydelse på fastholdelsen af en mere uafhængig boform?

 

Forløbet

 

Der er to faser i netværkets forløb: Efter den første afprøvning vil andre tilbud til oktober blive inviteret med til deltagelse i afprøvningen af metoderne.

  • Dec 2006: Delprojekterne er i gang med at udarbejde protokoller for deres arbejde.
  • Forår 2007: Der arbejdes med spørgeguides
  • Juni 2007: Projekterne er næsten færdige med deres interviews
  • 30. August: Seminar Drøftelse af udkast
  • 25. Oktober: Åbent afsluttende seminar Læs programmet her:En dag om Rebus.pdf
  • Oktober - ? Test af erfaringerne fra Rebusnet.
  • December 2007: Resultaterne præsenteres for REBUS-projektets styregruppe.

 

Projektets produkter

 

  • Artikel om REBUS-netværket i 'Fag og arbejde'april 2008 kan downloades her [FOA-artikel.pdf.zip
  • Artikel om REBUS-netværket i Socialpsykiatri nr. 1, 2008: rebussocialpsykiatri2008.pdf
  • Den sammenfattende delrapport - den korte udgave - kan læses her.
  • Rapporterne fra de enkelte delprojekter er offentliggjort og kan downloades fra de enkelte delprojekters hjemmesider nedenfor.
  • Læs om Botilbudenes historie er et mindre tillægsprojekt. Der må være en del beretninger rundt omkring fra jubilæer og andre begivenheder. Dem er vi meget interesserede i. Der er en foreløbig tekst til orientering og til kommentar her
  • Her er overheads fra seminarernerebusoverheads.ptt.mht
  • Her er overheads om casestudiet case rebus.ptt.ppt
  • Læs om hele REBUS-projektet her.

 

Referencer til andre undersøgelser

 

  • Knudsen, B. H. (20000). Udslusningspladser ved Højvang Kollegiet - Afsluttende evalueringsrapport. Århus: Højvang Kollegiet, Gøteborg Alle 88200,Århus N,
  • Knudsen, B. H. (1998). Udslusningspladser ved Højvang Kollegiet - Midtvejsevaluering. . Århus: Højvang Kollegiet, Gøteborg Alle 88200,Århus N,.De to rapporter kan her downloades som ZIP-fil

 

  • Bøgebjerg, C., Frydenlund, T., Mølbjerg, A.-M., & Petersen, S. Ø. (2005). Udflytning fra et socialpsykiatrisk botilbud til egen lejlighed. Odense: Odense Socialpædagogiske Seminariums efteruddannelse ved Socialpsykiatriske bosteder.

 

  • Jørgensen, L. L. (2006). Dragskilde- set i bakspejlet. Viborg: Social-og psykiatriforvaltningen, Viborg Amt. Dragskildebakspejl.pdf

 

  • Sørensen, H. V., & Andersen, J. H. (2006). Udflytning fra § 92 tilbud. en undersøgelse af erfaringer med muligheder og barrier for at beboere kan flytte ud.København: Videnscenter for Socialpsykiatri.

 

 

 


 

 

070129-58; 080225-96; 080322-123; 080415-148; 080515-161, 090105-166, 101011-164, 130610 183 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.